blogs, tips, doen of gewoon lekker lezen...

Gezond budget koken

Gezond koken binnen je budget kan best lastig zijn. Door het volgen van deze tips is het mogelijk om gezond te eten met een kleiner budget. En vergeet niet dat wanneer je eindelijk afscheid neemt van de met suiker gevulde voeding en meer in de richting gaat van pure groenten, fruit, noten, zaden, pitten, ei, vis en vlees, jouw eetlust op een natuurlijke wijze zal verminderen.

 

Je zult merken dat wanneer je gezonder eet, je minder honger krijgt, wat betekent dat je minder eet, meer geld kan besparen, en zelfs een paar kilo kan verliezen. Gezond eten verzadigt vele malen meer dan ongezond eten doet. 

Wanneer je aandacht investeert aan wat je eet en hoe jij je geld besteedt dan merk je al snel dat het in alle opzichten de moeite waard is. Je zult meer energie en vitaliteit hebben, jouw lichaam zal zich natuurlijk beginnen te genezen met de goede voedingsstoffen in deze levensmiddelen.

 

Welke tip(s) ga jij oppakken?

Maak van gezond eten een prioriteit

Het is de moeite waard om eens te kijken hoe jij geld uitgeeft en jezelf een keer afvraagt: “Ben ik op deze manier echt bezig met de ondersteuning van mijn gezondheid en ben ik bezig mijn persoonlijke doelen te behalen?”

Een voorbeeld: veel mensen geven veel geld uit aan dure koffie, popcorn in de bioscoop, candybar bij het tankstation, en nog veel meer andere dingen. Er zijn mensen die elke dag wel  € 10 uitgeven aan dit soort dingen en dan vertellen dat ze het zich niet kunnen veroorloven om gezond te eten. Dat is dan gewoon niet waar. Zij hebben het geld wel om gezond te eten, maar kiezen ervoor dit niet te doen, ze kiezen voor gemakzucht.

 
Natuurlijk beslis jij zelf. Hoe jij je geld uitgeeft is natuurlijk helemaal aan jou, en als dat kopje koffie dat je elke dag haalt bij een duur koffiehuis een luxe is waar je denk niet zonder te kunnen leven, dan is dat natuurlijk aan jou. Maar kijk in ieder geval hoe jij je zuurverdiende geld uitgeeft. Ik denk dat je zult merken dat er meer geld in jouw budget is voor gezond eten dan je in eerste instantie zou denken.
 
  • Wees een slimme koper

De meeste mensen zijn wel eens verstrikt geraakt in wat we “zombie winkelen” gaan noemen. Het is het einde van een lange dag, je komt misschien net van het werk af en moet de kinderen nog ophalen van de kinderopvang, maar eerst moet je nog even snel langs de supermarkt voor wat boodschappen. Dus je loopt naar binnen en zet het verstand op nul en blik op oneindig. Je loopt door de gangpanden van de supermarkt en bijna als een zombie in de film schep je artikelen in de winkelwagen, je doet dit allemaal bijna gedachteloos.

Als je graag gezond wilt eten met een beperkt budget is het aan te raden een bewuste koper te worden. In plaats van dat je door de supermarkt loopt op de automatische piloot, let op bij alles wat je doet. Wees je volledig bewust van de schitterende weergave van voedingsmiddelen om je heen. Realiseer je dat je op jacht bent naar de voedingsmiddelen die ervoor zorgen dat zowel de geest, het lichaam, en jouw hersenen (en die van jouw hele gezin) worden gevoed.

Met deze instelling moet je goed om je heen kijken en dan ook daadwerkelijk kritisch gaan winkelen. Maak een notitie van welke voedingsmiddelen goed voor je zijn (vooral bij diegenen waar geen voedingswaarde etiket op zit) en welke voedingsmiddelen specifiek zijn gemaakt door voedsel ingenieurs en marketing experts om jouw aandacht weg te trekken bij jouw uiteindelijke gezondheidsdoelen. Als je dit allemaal overweegt maak jij de juiste keuze.

 

  • Let op goede aanbiedingen

Zorg er dan voor dat jij je ogen openhoudt voor gezonde deals. Als er bijvoorbeeld gezonde groenten of vlees aanbiedingen zijn dan kun je deze nu kopen en invriezen. Waarom zou je een goede aanbieding laten lopen? Zoek naar het “bulk” gedeelte van de supermarkt en kijk of je er noten, zaden, en andere speciale producten zoals quinoa goedkoop zou kunnen krijgen.

Kijk ook eens op de bevroren artikelen afdeling van de supermarkt. Hoewel voor veel groenten en fruit vers het beste is, kunnen bevroren fruit en groenten een goede tweede zijn. Vaak kun je deze producten tegen redelijk lage prijzen kopen. Zorg ervoor dat je bewust winkelt.

 

Helaas staan de folders vooral vol met aanbiedingen in de categorie 'beter van niet': fris, alcohol, koek en bewerkte producten.

 

 

  • Kies voor huismerken

Huismerken zijn tot 30% goedkoper dan merkproducten.

 

  • Koop (streekeigen) seizoengroenten en -fruit

Seizoengroenten- en fruit zijn niet alleen goedkoper maar smaken ook veel beter. Heb je een diepvriezer dan kan je meteen ook een voorraad opslaan. Heb je toch een groente of fruit nodig die te duur is buiten het seizoen, koop dan de diepvriesvariant.

 

  • Kruiden

Leg een mini kruidentuintje aan. Plant dragon, tijm, salie, munt, oregano, laurier, rozemarijn, basilicum, enz. in potten of in volle grond. Als je geen tuin hebt, is een zuid-gerichte vensterbank een ideale plek om kruiden te kweken. Verse kruiden zijn supergezond!

 

  • Investeer in een diepvriezer

Een energiezuinige diepvriezer is bij aankoop een dure investering maar de aankoopprijs is snel terug verdiend. Vul de diepvriezer vooral met vlees- en visproducten die in reclame zijn, koop seizoengroenten en vries een voorraad in.

 

  • Ga voor sluitingstijd naar de groenten- en fruitstanden op markten

Net voor het sluiten van de markt zijn er interessante koopjes te doen, zeker als je groenten of fruit per bak koopt.

 

 

Share on Facebook
Please reload

LEEF! voeding & beweging

Ganzenbree 21

7482 LD  Haaksbergen

  • Facebook - White Circle
i-love-sticker.png