blogs, tips, doen of gewoon lekker lezen...

5 veel gestelde vragen over voeding

April 27, 2017

 

In mijn praktijk krijg ik vaak dezelfde vragen over voeding. Ook zijn er veel ingebakken meningen over voeding die inmiddels al lang achterhaald zijn.


Ik zet er een aantal voor je op de rij:

 

1. 3x daags melk?

 

Is melk goed voor elk? Nee, niet als je bijvoorbeeld gediagnosticeerd bent met lactose-intolerantie of een koemelkeiwit allergie hebt. Wel is melk goed voor het overgrote deel van de Westerse populatie: als grote bron van calcium, vitamine B2 en B12 en bovendien een hoogwaardige kwaliteit eiwit (veel essentiële aminozuren). De eiwitten uit melk geven tevens een verzadigend gevoel. Melk draagt bij aan een goede botdichtheid (bescherming tegen osteoporose), mits je zorgt voor voldoende vitamine D (dagelijks 30 minuten in de zon tussen 10 en 15 uur), lichaamsbeweging, en vitamine K2. Grote hoeveelheden melk zijn niet nodig en kunnen zelfs schadelijk zijn. Twee tot drie porties per dag geeft voldoende voedingsstoffen. Melk kan vervangen worden door andere melkproducten zoals (magere) yoghurt of kwark. Ook kan melk vervangen worden door alternatieven zoals sojamelk met toegevoegd calcium en B12. Voldoende calcium halen uit plantaardige bronnen kan, maar blijkt in de praktijk lastig.

 

2. Niet meer eten na 20.00 uur?

 

Soms worden er kreten de wereld in geholpen die jaren blijven hangen. Dit is er ook zo één.

Overgewicht ontstaat in de meeste gevallen door te veel van het verkeerde eten. Het tijdstip daarbij is niet van belang maar de totale hoeveelheid energie-inname i vergelijking met je energieverbruik. Wel is eten na 20.00 uur hét moment om 'fout' te gaan eten!

 

3. Maximaal 2 eieren per week?

 

Eieren hebben een hoge voedingsstoffendichtheid en passen prima in een gezond voedingspatroon. De vraag is wanneer je teveel eieren eet. Daar is moeilijk voor iedereen een eenduidig antwoord op te geven. Daarvoor is eenvoudigweg nog teveel onduidelijk. Met drie eieren per week zit je veilig, maar in combinatie met een gezond en gevarieerd voedingspatroon hoeft een eitje per dag geen probleem te zijn. Een ei geeft veel verzadiging en kan je daarmee ondersteunen minder trek te hebben.

 

4. Zijn suikers uit natuurlijke producten beter?

 

Je lichaam ziet geen verschil in inname van suiker uit bijvoorbeeld fruit of snoep. Suiker is suiker. Je lichaam maakt daarbij geen onderscheid in opname vanwege het soort suiker, ook niet als er extra vitaminen en mineralen zijn toegevoegd. Wel krijg je met suikers uit fris, alcohol, snoep, koek en gebak al snel te veel binnen.

 

5. Is vlees kankerverwekkend?

 

Ja, er is een verband tussen het ontstaan van darmkanker en de consumptie van bewerkt en rood vlees hoewel het nog niet helemaal duidelijk is of dit verband ook daadwerkelijk causaal is. De getallen die in de media de ronde doen zijn niet gebaseerd op wat de WHO tot nu toe naar buiten heeft gebracht. Vooralsnog is er geen reden om de knakworst en het plakje ham volledig in de ban te doen en lijkt het verstandig om de WHO richtlijn (ter preventie van kanker) uit 2003 in acht te nemen:

“Those who are not vegetarian are advised to moderate consumption of preserved meat (e.g. sausages, salami, bacon, ham)”.

Ben je op zoek naar een concreter advies?  Het WCRF geeft als richtlijn: Maximaal 500 gram rood vlees per week en zo min mogelijk bewerkt vlees als ham, worst (alle soorten), salami, bacon.

 

 

Bron:  I'm a foodie

 

 

Share on Facebook
Please reload

LEEF! voeding & beweging

Ganzenbree 21

7482 LD  Haaksbergen

  • Facebook - White Circle
i-love-sticker.png