blogs, tips, doen of gewoon lekker lezen...

Beweeg jij voldoende?

Of heb je een zittend beroep en zit je 's avonds ook al gauw een paar uurtjes op de bank? En is 2x sporten in de week voldoende naast je zittende baan?

 

 

 

 

 

 

 

Er zijn beweegnormen vastgesteld voor ouderen, volwassenen en kinderen. Die norm gaat over frequentie, duur en intensiteit van bewegen. Maar er is maar 1 regel die zorgt dat jij voldoende beweegt: zo weinig mogelijk zitten!

 

Haal je dagelijkse beweging uit:

  • je huishouden

  • je hond uitlaten

  • trap lopen

  • tuinieren

  • fietsen naar je werk of afspraak

  • wandelen naar de supermarkt, enzovoorts.

     

Voor degene die zich wil meten aan de beweegnorm; op dit moment kennen we in ons land 3 beweegnormen:                                                              
 

De Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB) houdt in dat volwassenen tenminste vijf dagen per week minimaal 30 minuten per dag matig intensief dienen te bewegen om een goede gezondheid te behouden. Matig intensief betekent voor ouderen bijvoorbeeld wandelen in een tempo van 4 km per uur of fietsen met een snelheid van 10 km per uur.


De Fitnorm houdt in dat zowel volwassenen als kinderen minimaal drie keer per week tenminste 20 minuten per dag intensief dienen te bewegen voor een goede conditie van het hartvaatstelsel.

De Combinorm is een combinatie van de Nederlandse Norm Gezond Bewegen en de Fitnorm. Wie één beide normen haalt, voldoet aan de Combinorm en beweegt zo voldoende voor een goede gezondheid.

De Krachtnorm is minimaal 2 keer per week krachtoefeningen doen.

 

Nou, voldoe jij hier aan? Dan ben je goed bezig. Lukt dit niet, probeer dan de regel ‘zo weinig mogelijk zitten’ eens en kijk op welke manier jij jezelf meer in beweging krijgt in de dagelijkse praktijk. Koop jezelf ter controle een eenvoudige stappenteller en kijk of je 10.000 stappen op een dag haalt.

 

Deze regel is voor velen beter haalbaar dan sporten. Ik krijg in mijn praktijk veel mensen die niet willen of kunnen sporten. Aanzetten tot meer ‘gewoon’ bewegen is dan een mooi doel.

Share on Facebook
Please reload

LEEF! voeding & beweging

Ganzenbree 21

7482 LD  Haaksbergen

  • Facebook - White Circle
i-love-sticker.png