blogs, tips, doen of gewoon lekker lezen...

Waarom val ik maar niet af?

August 28, 2017

Deze vraag wordt regelmatig -even tussen neus en lippen door- aan mij gesteld op bijvoorbeeld een verjaardag. Daar is niet zo heel makkelijk een antwoord op te geven zonder enige persoonlijke informatie, maar er zijn zeker een aantal mogelijke oorzaken voor. Bekijk de volgende eens en misschien vind je er iets bij waar jij wat mee kunt:

 

1. Te weinig slaap

Vind jij het ook zo lekker om ’s avonds nog even te genieten van de rust in huis, nog even iets doen op je tablet of een serie te kijken? En opeens is het weer later dan je eigenlijk wilde. Uit studies blijkt dat mensen die minder dan 7 uren slapen een hoger gewicht hebben. Hoe komt dat? Als je niet helemaal uitgerust bent heb je de volgende dag dus gebrek aan energie. Je lichaam vraagt dan automatisch naar eten: zoetigheid vooral omdat dit een energie-boost geeft. Probeer eens een week lang 8 uren te slapen en kijk of jou dat wat oplevert: minder zoete trek bijvoorbeeld. Daarbij: als je langer opblijft heb je meer tijd om te eten!

 

2. Zoetstoffen

Ben je heel braaf bezig met allerlei light-producten, is dat weer niet goed. Nee, zoetstoffen ontregelen je stofwisseling: uit een langdurig onderzoek is gebleken dat het gebruik van light-producten vrouwen zieker en dikker maakt. Light-producten hebben bijvoorbeeld minder vet, maar veel meer suikers, of minder suiker maar dan juist weer zoetstoffen. Dus vervang je drinken door thee, koffie en water, dan kun je af en toe een frisje of glas alcohol nemen. Chips, chocolademelk, pindakaas, kookroom en kaas: gebruik de gewone producten met mate en niet de light-versies.

 

3. Stress

Stress is een grote speler bij overgewicht. Er vinden allerlei negatieve processen plaats in je lichaam als jij of een ander jou te veel druk oplegt gedurende een langere periode. Hormonen die zorgen voor vetopslag gaan aan het werk, je krijgt een grotere behoefte aan eten, en dan vooral comfortfood, en op de lange termijn ligt zelfs depressiviteit op de loer. Nou, dat zijn genoeg redenen om de oorzaken van jouw stress eens onder de loep te nemen toch?

 

4. Je voeding

 Misschien denk je dat je best goed eet maar uit ervaring in mijn praktijk weet ik dat er veel onduidelijkheid is over gezond eten. Lang niet iedereen komt aan voldoende fruit en groente op een dag, er wordt veel fabrieksmatig eten gebruik of jouw weekenden zijn toch iétsje te gezellig! Kijk eens naar de piramide op de afbeelding: ziet jouw dagelijkse menu er ongeveer zo uit? Of heb jij meer een flatgebouw? Weet je niet waar je moet beginnen met anders eten, dan kun je naar een voedingscoach om je goed te laten voorlichten en begeleiden.

Investeer in je gezondheid: het is nooit te laat! 

 

Naast deze 4 oorzaken zijn er meer: bijvoorbeeld de overgang, de leefwijze van jouw sociale omgeving (familie, vrienden en collega’s), medicijngebruik en intoleranties.

 

Ik hoop dat je hier iets mee kunt, delen op op Facebook: graag!

Share on Facebook
Please reload

LEEF! voeding & beweging

Ganzenbree 21

7482 LD  Haaksbergen

  • Facebook - White Circle
i-love-sticker.png