blogs, tips, doen of gewoon lekker lezen...

Waarom vitamine D slikken?

September 30, 2017

 

Maar 28% van de vrouwen slikt vitamine D. Dat is weinig, gezien het feit dat deze vitamine sterk geadviseerd wordt door de Gezondheidsraad: 10 mg voor vrouwen boven de 50 jaar, in de winter én zomer.

 

Waarom hebben vrouwen deze vitamine meer nodig dan mannen? Vanaf ons 50e levensjaar lopen we kans op botontkalking door de overgang (veranderende hormoonhuishouding). Vitamine D zorgt ervoor dat calcium in onze botten wordt opgenomen. Maar ook bot-belasting is belangrijk (bijv. door te wandelen) om onze botten stevig te houden.

 

Verder speelt vitamine een rol bij de spierfunctie, je evenwicht en je immuunsysteem.

 

Een tekort aan vitamine D lijkt de aanmaak van serotonine nadelig te beïnvloeden en verschillende vormen van depressies hebben hiermee te maken. Mensen met voldoende vitamine D hebben minder vaak depressieve gevoelens. Ook heeft vitamine D een preventief effect op kanker. 

 

De zon is de belangrijkste bron van vitamine D maar daarvan krijgen we niet genoeg. Ook in onze voeding zit iets, maar te weinig. Dus... tabletjes of druppels, gewoon doen! Kijk in onderstaande tabel (bron: Voedingscentrum) wie hoeveel nodig heeft.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Please reload

LEEF! voeding & beweging

Ganzenbree 21

7482 LD  Haaksbergen

  • Facebook - White Circle
i-love-sticker.png