blogs, tips, doen of gewoon lekker lezen...

Diabetes? Jouw beste voedingstips

October 7, 2017

Harriët Verkoelen (diëtist en diabetesverpleegkundige vertelt ze je:

 

1. Vette vis

Makreel, zalm, haring, sardines of forel?  Harriët Verkoelen: “In vette vis zitten veel omega 3-vetzuren. Je kunt simpel je eigen tonijnsalade maken met een blikje tonijn op olijfolie, een augurkje en echte mayonaise. Probeer zo veel mogelijk wilde vis te nemen, omdat in kweekvis iets minder omega 3-vetzuren voorkomen doordat ze zijn bijgevoerd. We krijgen over het algemeen veel omega 6-vetzuren binnen en te weinig omega-3 vetzuren, terwijl deze juist de insulineresistentie kunnen verminderen.”

 

2. Cannellini bonen

Deze boon valt minder op in de supermarkt, maar is minstens zo lekker als de kidneyboon en de bruine boon. Een goede reden om cannellini bonen vaker op het menu te zetten, is dat ze bron van eiwitten zijn en zorgen dat je bloedsuikerspiegel langzaam stijgt. Ook is deze boon rijk aan vitamine B, ijzer, calcium en magnesium. Uit onderzoek van de universiteit van Toronto bleek dat cannellini bonen je bloedsuikerspiegel stabiel helpen houden.

 

3. Olijfolie

Er wordt vaak gezegd dat het mediterrane voedingspatroon het beste is voor mensen met diabetes. Spaanse onderzoekers ontdekte dat je met een voedingspatroon rijk aan olijfolie zelfs vijftig procent minder kans hebt op diabetes type 2. Nog een voordeel van dit ‘dieet’: het bestaat uit veel groenten, fruit, peulvruchten en volkorenproducten. Door de vezels in deze producten worden koolhydraten heel geleidelijk omgezet in bloedsuiker. En de onverzadigde vetzuren in olijfolie, noten en vis zijn weer gezond voor hart en bloedvaten.

 

4. Walnoten

Dat noten extra gezond zijn voor mensen met diabetes, weet bijna iedereen. Het verkleint namelijk de kans op diabetes type 2 en door de vezels en magnesium in noten, blijft de bloedsuikerspiegel stabieler. Vooral de walnoot wordt geroemd. Deze noot is namelijk rijk aan omega-3-vetzuren wat de kans op diabetes type 2 verkleint. Kraak het liefst de walnoten zelf. Door deze extra handeling ben je minder snel geneigd te veel te eten.

 

5. Avocado

“Avocado is de enig fruitsoort die vet bevat in een gunstige samenstelling, zodat in verhouding de inname van omega 6-vetzuren terug te dringen. Het is ook de enige fruitsoort met zo weinig suiker. Lekker in warme en koude gerechten!”

 

Bron: Harriët Verkoelen, diëtist en diabetesverpleegkundige

Share on Facebook
Please reload

LEEF! voeding & beweging

Ganzenbree 21

7482 LD  Haaksbergen

  • Facebook - White Circle
i-love-sticker.png