blogs, tips, doen of gewoon lekker lezen...

Gezond koken: waar moet je op letten?

October 27, 2017

 

Wat is gezond koken en waar moet je op letten? Maak gebruikt van deze tips & tricks:

 

 

 

 1. Gezond koken is: gevarieerd, puur en voedzaam, compleet.
  Gevarieerd: iedere dag wat anders, liefst meerdere soorten groente op een dag; vlees, vis, kip en vegetarisch afwisselen en ook variëren met aardappelen, rijst, pasta of couscous. Puur en voedzaam: zo onbewerkt mogelijk, hoe minder verpakte voeding des te beter. Compleet: Een complete maaltijd bestaat uit groenten, aardappelen/rijst/pasta/couscous en vlees/vis/kip of vleesvervangers, apart of als één-pansgerecht. Peulvruchten zijn een goede invulling voor de vegetarische dag (bonen, erwten, linzen). Zie je een leuk recept, beoordeel het kritisch op bovenstaande punten.

   

 2. Zorg dat een maaltijd voor ½ deel bestaat uit groenten, ¼ deel uit vlees of vis of vervangers en voor ¼ deel uit aardappelen, couscous, rijst of pasta.
   

 3. ​Inspiratie nodig? Neem eens het gratis magazine bij je supermarkt mee. Hierin staan vaak seizoensgerechten. De producten waar reclame voor wordt gemaakt zijn (bijna) altijd fabrieksproducten (niet puur en voedzaam): sla deze dus over! Leuke websites met goede recepten: www.puurgezond.nl of www.voedingscentrum.nl (abonneer je op het weekmenu en kies er wekelijks wat uit dat je aanspreekt).
   

 4. Groentes uit de diepvries, blik of pot kunnen prima, als je let op variatie en puurheid (bijvoorbeeld: spinazie à la crème is geen puur product, net als rode kool met appeltjes of vis à la cuisine. Check de etiketten als je weet hoe dat werkt).
   

 5. De meeste mensen komen niet verder dan 6-8 soorten groenten. Wil je eens uit je comfort-zone? Kies iedere week een groente die je nog nooit hebt gegeten en zoek er een recept voor. Zo verbreed je je smaak en eet je eens wat anders.
   

 6. Hoe houd je zoveel mogelijk vitamines ín je groenten? Kook in een klein bodempje water en niet te lang; ze mogen best wat ‘bite’ houden.
   

 7. Ga 2x per week even zitten om de komende dagen te plannen. Je kunt dan die boodschappen doen voor het 1e deel van de week, je hoeft niet na je werk nog gauw naar de supermarkt én je hoeft niet meer creatief te zijn op een moment dat het niet uit komt. Dat geeft een hoop rust en kans op een betere maaltijd.
   

 8. Kook met liefde...dan is het leuker en lekkerder!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Please reload

LEEF! voeding & beweging

Ganzenbree 21

7482 LD  Haaksbergen

 • Facebook - White Circle
i-love-sticker.png