blogs, tips, doen of gewoon lekker lezen...

Dementie voorkomen met een gezonde leefstijl

March 11, 2019

 

 

 

We worden steeds ouder. Da's best mooi, maar dit vergroot wel de kans op aandoeningen als o.a. een hersenziekte. En die kans is best groot, want 1 op de 5 mensen krijgt een vorm van dementie.

 

Maar daar kun je zelf iets in betekenen en dát is dus weer goed nieuws!

 

 

Volgens Kay Deckers, neuropsycholoog, onderzoeker binnen het Alzheimer Centrum Limburg: “Omdat er nog steeds geen medicijn is, en we hopen natuurlijk dat dat er wel gaat komen, is er steeds meer aandacht voor preventie. We weten inmiddels dat een aantal factoren de kans op het krijgen van dementie verhogen. Denk aan een te hoge bloeddruk, roken, alcohol, diabetes en overgewicht. Een gezonde leefstijl is dus heel belangrijk. Zelfs zo belangrijk, dat 30 tot 35 procent van de gevallen van dementie te voorkomen zouden zijn als iedereen een gezonde leefstijl zou bezigen.”

 

Dat is nogal wat! Dus eigenlijk heb je best veel zelf in de hand door gezond te leven. En je leefstijl aanpassen heeft altijd zin, ook al ben je 50-er of 60-er. Maar hoe jonger hoe beter natuurlijk.

 

De 3 belangrijkste tools die je zelf in handen hebt:  gezonder eten (minder ongezond is ook al wat!), meer bewegen en je hersenen blijven prikkelen door een spelletje, lezen, een cursus, sociale contacten etc. 

Wat ga jij met deze informatie doen? 

 

Share on Facebook
Please reload

LEEF! voeding & beweging

Ganzenbree 21

7482 LD  Haaksbergen

  • Facebook - White Circle
i-love-sticker.png